top of page
17865122833350337.jpg

 Masalım

Her masal kısa veya uzun anlatılabilir. Benim hikayem de öyle.

Kısa versiyonu istiyorsanız böyle buyrun: 
Judith Liberman, Türkiye’de masal anlatıcılık hareketini yeniden canlandıran isimlerden biri. Sahnede, festivalda, ateş başında, şirketlerde, galeride, okullarda, hastanede ve birçok başka farklı yerleri, Türkiye, Fransa, Amerika, Kanada ve Hindistan’da 1997'den beri masal anlatıyor ve binlerce katılımcıya masal anlatıcılığı eğitimleri verdi. Judith bir yazar, radyocu, sanatçı, sanat terapisti ve hayalperest. 

Yok bu yetmez, daha fazlasını okumak isterim diyorsanız, işte buyrun benim uzun hikayem burada:

Kıvılcım, masal ve sanatsever ailemde çakıldı. Gençliğimde, ailemin organize ettiği masal festivallerine ve masal anlatma atölyelerine katıldım. Öğrenciyken, Paris’te masal anlatıcılığı konservatuar programına ve Kaliforniya Pomona Üniversitesi’nde tiyatro derslerine katılarak çok değerli hocalarla çalışma şansı kazandım. Üniversite okurken, Paris’te iki tiyatro grubunun kurucuları arasında oldum ve aynı zamanda kitabevi, huzurevi ve okullarda masal anlatmaya devam ettim. 
2002’de cebimde Sorbonne’dan aldığım taze master diplomamla bir seneliğine Ankara’ya geldim. Bir seneye başka bir sene eklendi, derken…Amerika’ya yerleşme planımdan vazgeçtim. Önce ODTÜ’de 7 sene öğretim görevlisi olarak çalıştım, sonra 2 sene Koç Üniversitesi. O dönem, Türkçe öğrendim, seramik ve yoga’ya yoğunlaştım. 
İlk, yoga hocalık eğitimim sırasında, zayıf türkçeme rağmen, masal anlatma cesareti buldum. Orada eski hint destanlarını anlatmaya başladım (kısaltılmış versyon tabi). Bunun üzerine Yoga Şala’da masal-yoga dersleri vermeye davet edildim. Ardından, çeşitli derneklerde masal konusunda eğitimler vermeye başladım.

İlk masal anlatmaya başladığımda, Türkiye’de benden başka çağdaş anlatma sanatıyla masal anlatan olmadığı için, bu yeni alan çok yoğun ilgi gördü ve kendimi çok güzel, farklı ortamlarda bildiklerimi paylaşmak için atölye düzenlerken buldum; kah bir psikoloji merkezi, kah bir ekoloji derneği, kah kurumsal bir ortam. 
Atölye verirken Fransa’da eğitim almaya devam ettim. Anlatma Sanatı eğitmen eğitimini Annie Kiss’ten aldım ve Sanat Terapi eğitimlerimi modern palyaço sanatı yöntemi kullanarak tamamladım. 


Yoğun bir dönem boyunca hiç durmadan masal anlattım ve atölyeler düzenledim. Türkiye’de İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Antalya, Adana, Antakya, Bodrum, Bozcaada, Eskişehir, Kayseri, Lüleburgaz…gibi birçok şehirde her ay farklı bir tema üzerine masal geceleri düzenleyerek on binlerce dinleyiciyle buluştum.
2015’te ilk kitabım ‘Masal Terapi’ Doğan Yayınları’ndan çıktı ve aynı sene NTV Radyo’da halen devam eden ‘Masal Bu Ya’ adlı bir programı yapmaya başladım. Mert Fırat ve Melisa Sözen’in baş rolünde olduğu ‘Bir Varmış Bir Yokmuş’ isimli filmde senaryo danışmanı ve oyuncu olarak yer aldım. Bu filmin çekimleri sırasında eşimle tanıştım. 


Anlatma Okulu atölyelerinin yanı sıra, 2014’ten beri Pastoral Vadi’de çesitli araçlar kullanarak Yaratıcılık Çemberleri kolaylaştırdım. Önce sadece yazın düzenlediğim bu etkinliklere olan yoğun ilgiden dolayı, her mevsimde düzenlemeye başladım. Ayrıca her yaz Tiyatro Medresesi’nde Anlatıcılık Kampları düzenledim ve düzenlemeye devam ediyorum. 
 

2018’de kızım Mirabelle dünyaya geldi. 
Onun için yazdığım ilk çocuk kitabım ‘Önce Hayal’ Redhouse Kidz Yayınevinden çıktıktan sonra ‘Şarkılı Masallar’ YouTube hesabımda, özelikle pandemi döneminde, çocuklara ve büyüklere masallar anlattım. 
Bu masal yolculuğumda bana müzikle eşlik eden Tahir Ayne ve Gözde Berberoğlu ve oyun arkadaşım Hülya Tosun kamplarda yanımda olduğu için kendimi çok şanslı sayıyorum.

bottom of page